Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu
Marek Burza, redaktor iDNES.cz

Marek Burza

zkratka autora: bma

V počátcích své profesní kariéry se věnoval rozhlasovému zpravodajství, v dalších letech psal o bydlení se specializací na kuchyně a koupelny. V redakci magazínu Hobby pracuje od roku 2008.

Řetěz do pily nejsnáze nabrousíte ručně, bez komplikovaných strojů

28.1.2015  0:00
Přestože řetězová pila patří k nemnoha strojům, které přes zimu neodpočívají, na hlavní sezonu přece jen čeká. A v teple domova je ideální příležitost připravit si na jaro všechny řetězy.  celý článek

Bílení stromů na zimu je nejjednodušší ochrana proti mrazu a slunci

27.1.2015  0:00
Již více než sto let zahradníci používají jednoduché řešení, kdy nátěrem bílou barvou chrání okrasné a ovocné stromy před poškozením sluncem. To je důležité hlavně v zimě, kdy jsou příliš velké...  celý článek

Ze starého špalku postavte ptačí budku. Motorovou pilou

25.1.2015  0:00
Pomocí několika snadných řezů můžete vyrobit ptačí budku. Nemusíte shánět prkénka, stačí pila, vrtačka, kladivo a pár hřebíků.  celý článek

VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

24.1.2015  0:00
Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá správně, patří toto jednoduché jídlo k vyhlášeným pochoutkám celého jihu Evropy.  celý článek

VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest

23.1.2015  14:17
Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako při právě probíhajícím gastrofestivalu Chef Time Fest.  celý článek

VIDEO: Český kutil vymyslel štípačku dřeva, jakou ještě svět neviděl

23.1.2015  0:00
Čtenář Hobby Ivan Trčka obrátil štípání dřeva na hlavu. Místo, aby se sekera pohybovala směrem dolů do dřeva, on obrací břit směrem vzhůru. Tato štípačka je určena hlavně pro dělení menších...  celý článek

VIDEO: Co musí udělat kominík, když ho pozvete na roční kontrolu

22.1.2015  0:00
Otrávit se oxidem uhelnatým můžete stejně spolehlivě, když zanedbáte péči o komín nebo údržbu kotle. Podívali jsme se, co by měl kominík udělat, když ho objednáte na roční prohlídku komína.  celý článek

VIDEO: Sto Japonek vás přesvědčí, že tato pánev je prostě nejlepší

21.1.2015  14:51
Výrobci nepřilnavých povrchů na pánve už nevědí, jak přesvědčit zákazníky, že právě ta jejich pánev bude fungovat nejlíp. Zatím se tyto pánve u nás neprodávají, ale video rozhodně stojí za...  celý článek

Nová nabíječka pro táborníky a cestovatele využívá plyn do zapalovače

21.1.2015  0:00
Už nikdy nebudete muset žebronit v restauraci, zda si smíte dobít telefon. Nabíječka Kraftwerk pracuje na principu palivového článku na plyn a je určená k nabíjení veškerých mobilních zařízení...  celý článek

Slavné kuchařce od Childové trvalo padesát let, než vyšla. Stojí za to

20.1.2015  0:00
Nejslavnější francouzská kuchařka od Julie Childové vyšla poprvé v roce 1961, ale u nás až v loňském roce. Je (jako ostatně většina kuchařek) drahá. Prolistovali jsme za vás těch 900 nabitých...  celý článek

Češi podceňují zabezpečení svého majetku. A sami o tom vědí

19.1.2015  0:00
Češi mají v zabezpečení bytů a domů velké rezervy. Vědí to, ale většina z nich to podceňuje a neřeší. Největší procento lidí podle studie Stát a občan v prevenci kriminality považuje zabezpečení...  celý článek

Automat pro domácí koktejlové večírky se ovládá telefonem

18.1.2015  0:00
Automat na koktejly dokáže vyrobit jeden nápoj za pět sekund a v paměti jich má 300. Ovládáte ho přes wi-fi domácí síť z telefonní aplikace.  celý článek

VIDEO: Jak se pracuje s frézou na pařezy. Za hodinu je hotovo

17.1.2015  0:00
Frézování nechtěného pařezu je zřejmě nejrychlejší a nejelegantnější metoda, jak se ho zbavit. Pokud máte poblíž půjčovnu strojů, můžete pokusit se odstranit pařez sami, ještě pohodlnější je...  celý článek

Teorie: zebra má pruhy místo větráku. Čím větší horko, tím více chladí

15.1.2015  0:00
Podle nejnovější studie amerických vědců nejsou zebry pruhované, aby lépe splynuly s přírodou nebo protože tím ztěžují soustředění lovícím lvům. Podle nich nad pruhy v různých barvách proudí...  celý článek

Upéct cupcake není problém. Teprve ozdobit ho je to pravé umění

14.1.2015  0:00
Představte si sladký korpus se sladkou náplní ozdobený sladkými ozdobami. To je cupcake importovaný k nám z angloamerických končin. Je to malý dortík, který může být uměleckým dílem, když se to...  celý článek

Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

13.1.2015  0:00
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují...  celý článek

Nejnovější mobil pro psy bude mít kameru a bude umět mluvit

12.1.2015  0:00
Technologický veletrh CES nepřeje jen kolegům z magazínů Mobil nebo Technet. Něco se tu našlo i pro mazlíčky. Myslela na ně společnost Motorola, která vyvinula obojek s kamerou a reproduktory,...  celý článek

VIDEO: Chytré dílenské pravítko nahradí kružítko i úhloměr

10.1.2015  0:00
Takhle se strefit do vkusu a potřeb se povede málokomu. Průmyslový designer Charles Williams z kanadské Ottawy vymyslel pravítko, se kterým můžete rýsovat prakticky bez použití dalších pomůcek,...  celý článek

Nové motory pro sekačky budou mít startér, cenu to příliš neovlivní

8.1.2015  0:00
Tradiční americký výrobce benzinových motorů Briggs & Stratton představil nový systém startování motorů InStart. Přizpůsobil se poptávce po motorech umožňujících pohodlnější elektrické...  celý článek

Blogera přitahuje svět sběratelství. Začal pohlednicemi s nahotinkami

7.1.2015  0:00
Jsou lidé psavci, kteří nevynechají jediný den bez počítače. K psaní je prostě cosi nutí. A když se pro něco nadchnou, obrátí věc ze všech stran, všechno o ní zjistí a také o ní napíšou, aby...  celý článek

Shiba inu je vyrovnaný sebevědomý Japonec. Lovec i mazel

6.1.2015  0:00
Plemeno shiba inu patří mezi japonské špice. Nikdy nebude patřit mezi psy s bezmeznou oddaností a poslušností. Majitelé po něm požadují, aby byl stejně silnou osobností, jako jsou oni sami.   celý článek

VIDEO: Kočičí hřiště z kartonů si poskládáte jako lego

5.1.2015  0:00
Poopy Cat je systém „domečků“, který můžete spojovat k sobě a vytvořit tím své kočce tréninkovou dráhu, kde si může hrát na divočinu. Na rozjetí výroby sbírají autoři prostředky na serveru...  celý článek

Opice umějí hospodařit lépe než lidé. Neutrácejí za zbytečnosti

4.1.2015  0:00
Nedají na pozlátko. Nesahají automaticky po draze vypadajícím výrobku, který se tváří jako kvalitnější. Naprosto realisticky si vybírají tak, aby dostaly za své peníze odpovídající protihodnotu.  celý článek

Opilí ptáci zpívají rádi a často, není jim však rozumět, zjistili vědci

2.1.2015  0:00
Ptáci se v opilosti chovají jako lidé při karaoke. Ztrácejí sebekontrolu, jejich zpěv se slévá do neidentifikovatelného zvuku. Tvrdí to Christopher Olson z oregonské univerzity.  celý článek

Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

31.12.2014  0:00
Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.  celý článek

VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

30.12.2014  0:00
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.  celý článek

VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

28.12.2014  0:00
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.  celý článek

VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

26.12.2014  0:00
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.  celý článek

Ulevte své vánoční popelnici a vytřiďte vše, co jde

25.12.2014  0:00
Vánoční svátky dají popelnicím zabrat. Vždyť jen to, co zbylo po rozbalení dárků, by vydalo na jednu popelnici navíc. Část odpadků ovšem můžete vytřídit. Pokud tedy víte, kam co patří, což není...  celý článek

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

24.12.2014  0:00
Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.  celý článek

PORADNA: Ultrazvukový plašič vzteklého psa neodradí, říká etoložka

23.12.2014  0:00
Prostřednictvím e-mailu mi přišla nabídka ke koupi ultrazvukového plašiče psů. Může to vůbec fungovat a nepoškodí to jejich zdraví? ptá se čtenářka Eva. Něco takového by se jí hodilo, protože...  celý článek

Češi o Vánocích svítí o sto šest, spotřebu vánočního osvětlení neřeší

19.12.2014  0:00
Pryč jsou doby, kdy se na Vánoce rozsvěcel jen stromeček. Podle posledního průzkumu mezi 2 300 respondenty se u nás svítí jako o závod. Přitom náklady se při nepřetržitém svícení mohou vyšplhat...  celý článek

VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

18.12.2014  0:00
Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle,...  celý článek

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

17.12.2014  0:00
Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není...  celý článek

Čip v lednici vás na dálku varuje, že tam něco hnije

15.12.2014  0:00
Představte si, že vám telefon ohlásí, že byste měli vyčistit ledničku, protože vám tam něco zapáchá. To je princip, který vyvinuli vědci z Technologického institutu v Massachutetts z původního...  celý článek

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

12.12.2014  0:00
V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel...  celý článek

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


mobilní verze
© Copyright 1999–2015 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.