Libor Budinský

externí redaktor (zkratka autora: bud)

Novinář Libor Budinský (1967) se cestování věnuje již patnáct let. Na kole projel řadu evropských zemí, s batohem se toulá po Asii, která patří mezi jeho nejoblíbenější destinace. Nikdy nezapomene na českou hospodu v české vesnici v rumunském Banátu, na pečení chleba přímo v písku na Sahaře a trek kolem himalájských Anapurn. Ze svých cest napsal dvě knihy: Svět na dosah a Srí Lanka - nejkrásnější ostrov světa.

Pohled do minulosti i budoucnosti. Berlín představuje unikátní atrakce

Nejslavnější obrázek z torza Berlínské zdi, která se změnila na galerii....
3. října 2019

Třicáté výročí pádu Berlínské zdi se blíží. Velkolepé oslavy ukončení potupného rozdělení města...

Unikátní francouzskou restauraci jsme našli v zapadlém koutě na Vysočině

Rémi Decroix a jeho malé království
9. srpna 2019

Na první pohled totální zapadákov, na druhý magnet pro milovníky dobrého jídla, piva i turistických...

Výlet do vesnic v Berlíně, ve kterých bydleli nacisté i čeští uprchlíci

Vily a domy z idylické čtvrti Waldsiedlung Krumme Lanke byly postaveny v letech...
11. července 2019

Divoký mix berlínské architektury fascinuje návštěvníky i při opakované návštěvě. Přitom zdaleka ne...

Luxus z brambor či z celeru. Berlínští kuchaři se naučili kouzlit

Tak trochu vysušená mrkev. Ovšem s michelinskou hvězdou
23. května 2019

Říkají si Lovci chutí. Parta několika českých šéfkuchařů pravidelně vyráží za inspirací do...

Kuchnia i Wino. Vyzkoušeli jsme, jak se v Krakově vaří na Michelina

Polský Krakov byl pro letošní rok vybrán jako hlavní město evropské gastronomie.
9. května 2019

Zraky milovníků jídla se v tomto roce upínají na východ. Polské královské město a vyhlášená...

Vaječná tlačenka a talián s vejmrdou. Jak a kde si užít pořádné Velikonoce

Velikonoce ve skanzenu v Kouřimi
16. dubna 2019

Velikonoční svátky, to není jen barvení vajíček a pomlázka. Do Česka se vrátila řada dalších,...

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)
20. března 2019

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.
18. března 2019

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

13. února 2019

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu...

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

30. prosince 2018

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka...

Místo, kde chtěli oběsit Švejka. Výlet do časů monarchie v Přemyšlu

27. prosince 2018

Na hlavním náměstí mívají sochy ti největší z největších. Trafalgarské zdobí socha admirála...

Za noc i 80 tisíc. Milionář z Egypta vrací Andermatt na lyžařskou mapu

28. listopadu 2018

Před 150 lety byl Andermatt jedním z hlavních magnetů britské smetánky a za odpočinkem sem jezdila...

Zelená omáčka a jabčák pro rolníky. Gurmánský výlet do historie Frankfurtu

23. listopadu 2018

Jistě, celý svět zná frankfurtské párečky, které ve městě nad Mohanem připravovaly už v časech...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

20. října 2018

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty...

Domy měla špinavé od sazí, teď je Zalipie nejbarevnější vesnicí Polska

7. srpna 2018

Na první pohled vypadají zdejší domy jako vystřižené z dětských omalovánek. Lidové malby se tu...

Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě

20. července 2018

Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety...

Nejnavštěvovanější polské destinace. Místa, která byste neměli vynechat

14. července 2018

První místo v žebříčku nejnavštěvovanějších polských destinací asi nikoho nepřekvapí, další už ano....

Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou

30. června 2018

O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a...

Polská „čínská zeď“ sloužila proti Čechům. Dnes je prvotřídní atrakcí

16. června 2018

Cestu z Krakova do Čenstochové lemuje hrdá linie pětadvaceti hradů a strážních věží postavených na...

Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

10. června 2018

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny...

Mnichov za hubičku. Jak si užít bavorskou metropoli a neutratit majlant

24. května 2018

Hlavní město Bavorska máme všichni spojené s největší pivní veselicí na světě, která do Mnichova...

Útěk před pylem do solného dolu. Vělička je největší atrakcí Polska

17. května 2018

Nejslavnější solný důl světa navštíví ročně téměř dva miliony lidí. Většina z nich přes den, ale...

Je třeba zabít Hitlera. Výlet do Vlčího doupěte, kde se měl změnit svět

22. dubna 2018

Věčný stín, vlhko a miliony komárů. Tak působí na první pohled rozlehlý listnatý les, v jehož...

Dračí let na Pilatus a parníkem na lyže. Krásná zimní magie v Lucernu

1. března 2018

Do starobylého Lucernu, ozdobeného nálepkou nejromantičtějšího města Švýcarska, míří od jara do...

Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa

27. února 2018

Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa...

Lyžování v Alpách, kde budete jako doma. Zillertal máme doslova za humny

26. února 2018

Zatímco Vídeňáci jezdí do Zillertalu hlavně za dobrým jídlem, pro české lyžaře má tyrolské údolí...

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

6. ledna 2018

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý...

Nejdražší, nejvyšší, originální. Jak si užít netradiční silvestr v Česku

31. prosince 2017

Omrzela vás konzumace chlebíčků, házení prskavek z balkonu a půlnoční přípitek tradiční českou...

Ani majolka, ani smažené. Italská vánoční večeře je nejpestřejší na světě

24. prosince 2017

Itálie nemá jedno typické vánoční jídlo. Ani deset. Slavnostní vánoční tabule se liší region od...

Hledáme nejstarší hospody v Evropě. Tři máme skoro za humny

21. prosince 2017

Ještě nestojí Karlův most, dokonce i kronikář Kosmas chodí po houbách. V Evropě končí stěhování...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

Pohodlná cesta do Manangu. Civilizace ovládla i nedostupný Himálaj

29. listopadu 2017

Na střeše světa se staví o sto šest. Ochránci přírody to už dávno zabalili, naopak stavitelé silnic...

Polský New York bojuje o Expo 2022. Lodž naznačuje budoucnost Evropy

30. října 2017

Třetí největší polské město finišuje v zápase o pořadatelství světové výstavy Expo 2022. I když...

Město gayů, exotů a pijáků. Brighton je drahý, oblíbený a chce být v EU

27. září 2017

Pokud hledáte nejméně britské město Spojeného království, volba je jasná. Jihoanglické souměstí...

Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

23. září 2017

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a...

Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

10. září 2017

Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má...