Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Libor Budinský

zkratka autora: bud

Novinář Libor Budinský (1967) se cestování věnuje již patnáct let. Na kole projel řadu evropských zemí, s batohem se toulá po Asii, která patří mezi jeho nejoblíbenější destinace. Nikdy nezapomene na českou hospodu v české vesnici v rumunském Banátu, na pečení chleba přímo v písku na Sahaře a trek kolem himalájských Anapurn. Ze svých cest napsal dvě knihy: Svět na dosah a Srí Lanka - nejkrásnější ostrov světa.

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

21.7.2017  0:00
Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí hory vlastního jídla, v poslední době se karta obrací a Češi stále více slyší na výtečnou...  celý článek

Nádherné zahrady světa na jednom místě. Objevte nový ráj v Berlíně

11.7.2017  0:00
Největším letošním lákadlem Berlína není pestrá asijská gastronomie, skvělé nákupy, ani nejrůznější cyklistická alotria. Tento rok totiž patří německá metropole zahradníkům a zahrádkářům. A...  celý článek

Lisabon za hubičku. Nejlevnější metropole západu láká mladé

12.6.2017  0:15
Portugalsko vždy patřilo k chudším zemím západní Evropy a i dnes překvapí velmi příjemnými cenami. Za návštěvu stojí především Lisabon, město nabité desítkami nejrůznějších atrakcí, od skvělého...  celý článek

Katedrála v Higuey: Betonová příšera, nebo nejkrásnější chrám světa?

16.5.2017  14:59
Pro někoho je to příšera s fasádou připomínající vojenský bunkr, podle jiných naopak krásná ukázka moderní architektury. Katedrála ve městě Higüey, jež leží nedaleko známého dominikánského...  celý článek

Nejlepší plakáty historie. Švýcarsko se chlubí turistickým marketingem

10.5.2017  0:00
Nejen zboží, ale i země mají svůj marketing. V čele umění „prodat“ své přírodní krásy stálo vždy Švýcarsko. Nejen že vymyslelo zimní dovolenou, ale už před sto lety začalo svou zemi cíleně...  celý článek

Zlatý důl jménem Gaudí. Milovníci umění musí v Barceloně tvrdě platit

1.5.2017  0:00
Za návštěvu památek geniálního španělského architekta zaplatíte v Barceloně majlant. Rok od roku vstupné zdražuje, navíc se zpoplatňují i dříve bezplatné atrakce, jako je třeba slavný park...  celý článek

Továrna na lososy. Jak se vyrábí mořská delikatesa pro střední Evropu

12.4.2017  0:00
Třicet šest hodin. Právě za tuhle dobu dorazí chlazený filet lososa kamionem z Norska do Prahy, která je centrem distribuce do zemí střední Evropy. Nám to opačným směrem trvalo letadlem jen pár...  celý článek

Přinuťte hvězdy mluvit. Astrologický klenot indického mahárádži

26.3.2017  0:00
Rádžasthánský vládce Džaj Singh II. byl jako náš Rudolf II. Bohatý mahárádža chtěl číst svůj osud ve hvězdách a nechal si vedle svého paláce v Džajpuru vystavět rozsáhlý „věštecký“ areál Jantar...  celý článek

Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

24.3.2017  0:00
Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či brutální horská dráha. Před několika měsíci byl v Dubaji otevřen největší zastřešený zábavní park pod...  celý článek

Parádní jarní lyžování. V Obereggenu si můžete užívat až do Velikonoc

3.3.2017  0:00
Přestože u vstupu na lanovku vedoucí na jednu z černých sjezdovek provokuje nápis „neexistují těžké sjezdovky, ale jen chlapi bez koulí,“ místní černé sjezdovky nejsou až tak náročné. A to...  celý článek

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

1.3.2017  0:00
Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než Praha tvoří cizinci ze všech koutů světa 80 procent populace, což se projevuje v neskutečně pestré...  celý článek

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

21.2.2017  0:00
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba...  celý článek

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16.2.2017  0:00
Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza....  celý článek

Jak se slaví Valentýn ve světě: v Arábii zákaz, na Filipínách svatba

14.2.2017  0:00
Nebudeme vás unavovat historií svátku všech zamilovaných a raději se podíváme do různých zemí. Ne všude patří svatý Valentin milencům a ne všude zvítězila kýčová srdíčka z čokolády či rudé růže....  celý článek

Kde a jak bolí láska. Muzeum nevinnosti v Istanbulu je dílem génia

10.2.2017  0:00
Istanbulský vypravěčský génius a nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk blufuje. K fenomenálnímu úspěchu své poslední knihy Muzeum nevinnosti přidal také netradiční muzeum. V módní...  celý článek

Adrenalin ve Svatém Mořici. Jak se staví nejstarší bobová dráha světa

9.1.2017  0:00
Ledové koryto pro zazobané hazardéry, legendární bobová dráha či nejprudší sjezdovka na světě. Tři drsné atrakce slavného švýcarského zimního střediska Svatý Mořic lákají všechny milovníky...  celý článek

Parádní drinky pro silvestr. Kde je ochutnat a jak je připravit

31.12.2016  0:00
Přestože k silvestrovské půlnoci patří již tradičně bublinky, během večera se obvykle pije pivo či víno. Co to jednou změnit a namíchat si pořádný drink? Prošli jsme několik vyhlášených barů a...  celý článek

Gastronomická exotika v Praze: kde ochutnat brouky, kuřecí pařátky, žáby

26.12.2016  0:00
Vánočními svátky vás nejspíš provázela tradiční česká klasika, ale nyní možná přišel čas na kulinářské výlety. Projděte se s námi po pražských restauracích a bistrech, kde se podávají bizarní...  celý článek

Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem

24.12.2016  0:00
Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže někde si...  celý článek

Pět rad, jak si počínat při nákupu vína v supermarketu

22.12.2016  0:00
Jdete na večeři a chcete přinést prezent, ale nemáte čas zamířit do vinotéky. A tak nakonec bloumáte vinným koridorem supermarketu a hledáte něco, co by bylo možné vypít s chutí a radostí....  celý článek

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

21.12.2016  0:00
Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť z chutné kaštanové hmoty lze vykouzlit celou řadu delikates, včetně výborných dezertů....  celý článek

Chleba v láhvi a sušený čert. Deset gastro lákadel z vánočního Salcburku

13.12.2016  0:00
Zatímco na české adventní trhy se chodí hlavně na svařák a trdelník, v rakouském Salcburku jsou velkou oslavou gastronomie. Každý druhý stánek tady láká na nějakou tradiční či nově objevenou...  celý článek

O Vánocích na dva dny do plavek. Tropický ráj jen tři hodiny od Prahy

11.12.2016  0:00
Zatímco venku vládne mráz s teplotami pod bodem mrazu, uvnitř monstrózního hangáru s objemem pěti milionů krychlových metrů najdete kus tropického světa: tisíce palem, písečné pláže, příjemné...  celý článek

Levná libra udělala z vánočního Londýna cestovatelský hit

24.11.2016  0:00
Adventní Londýn praská ve švech. Jeden z nejnižších kurzů libry v poslední době láká k předvánočním nákupům a po bláznivě vyzdobené Oxford street se valí statisíce turistů. A pozor: místní...  celý článek

Jitrnice s lanýži a lanýžové dršťky. Drahé houby dobývají naší kuchyni

19.11.2016  0:00
Milovníci dobrého jídla zažívají gastronomický vrchol roku. Před pár týdny začala lanýžová sezóna, což v praxi znamená, že vám kuchař na vybraný pokrm strouhne pár gramů téhle magicky vonící...  celý článek

Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

11.11.2016  0:00
Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě. Ale je to tak. Díky působivé marketingové kampani vinařského fondu se v polovině listopadu v...  celý článek

Tisíc létajících kuchařů. Jak se vaří nejlepší catering do letadel

22.10.2016  0:00
Také láska k létání prochází žaludkem. Jenže proklaté hladolety přibývají. Naštěstí stále létá dost společností, na jejichž palubách vítězí dobré jídlo a úsměvy letušek nad hladem a arogancí...  celý článek

Vraťte nám naše ryby. Kam za nejlepšími rybími specialitami v Česku

15.10.2016  0:00
Každá druhá restaurace se dnes chlubí nabídkou čerstvých mořských ryb, naopak sladkovodní ryby z našich řek a potoků s výjimkou pstruha a vánočního kapra na talíři téměř nenajdete. A to je...  celý článek

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9.10.2016  0:00
Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na...  celý článek

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

2.10.2016  0:00
Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně...  celý článek

Berlínské sekáče: kupte levné vintage originály, které nemá nikdo jiný

28.9.2016  0:00
Tak pozor, tohle není žádná hrabárna. Berlínské vintage shopy připomínají spíše luxusní módní butiky, jenom s tím rozdílem, že zde nedostanete celé kolekce, ani různé velikosti, ale vždy pouze...  celý článek

Milovník absintu a lehkých žen. Toulouse-Lautrec byl králem bohémů

20.9.2016  0:00
Téměř celý dospělý život strávil na pařížském Montmartru. Se svými kumpány vymetal jeden podnik za druhým, pil od rána do rána a mezitím maloval stovky skvělých obrazů. Kralovaly jim ženy. Henry...  celý článek

Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality

18.9.2016  0:00
Dlouhá léta to byla marnost nad marnost. Zatímco v Itálii či v Rakousku používá v létě a na podzim lesní houby každý druhý podnik, u nás na ně hosté narazili jen výjimečně. Nyní i čeští...  celý článek

Kam se hrabou české food festivaly. Hitem Varšavy je night market

13.9.2016  0:00
Úžasná, lehce dekadentní atmosféra, desítky stánků s převážně asijskou kuchyní, bary pod širým nebem, příjemná hudba a stovky mladých lidí. Tak vypadají noční trhy, v současné době nejživější a...  celý článek

Ženy, zpěv a pivíčko. „Malý Oktoberfest“ blízko hranic vás dostane

31.8.2016  0:00
Přelom srpna a září patří v jednom z nejstarších a nejkrásnějších měst na Dunaji pivu. Na kraji Regensburgu, pro který má čeština historický název Řezno, se točí pouze místní piva. A k tomu...  celý článek

Labužníci mají nový hit, svět dobývají oranžová vína. Kde je pořídit?

27.8.2016  0:00
Dlouhá léta se vína dělila pouze na bílá a červená. Pak přišla do módy vína růžová a nakonec, teprve před pár lety, se na výsluní začala drápat také vína oranžová. Paradoxem ovšem je, že jde o...  celý článek

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.