Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Libor Budinský

externí redaktor (zkratka autora: bud)

Novinář Libor Budinský (1967) se cestování věnuje již patnáct let. Na kole projel řadu evropských zemí, s batohem se toulá po Asii, která patří mezi jeho nejoblíbenější destinace. Nikdy nezapomene na českou hospodu v české vesnici v rumunském Banátu, na pečení chleba přímo v písku na Sahaře a trek kolem himalájských Anapurn. Ze svých cest napsal dvě knihy: Svět na dosah a Srí Lanka - nejkrásnější ostrov světa.

Pěkně vypasená smažená tarantule. Ochutnáte gastropoklady z Kambodže?

Pojídání pavouků údajně začalo v okolí města Skuon.
2. září 2017

Za týden tu můžete posbírat tolik gastronomických zážitků jako jinde za půl roku. Ne nadarmo se...

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.
21. července 2017

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí...

Nádherné zahrady světa na jednom místě. Objevte nový ráj v Berlíně

Až výstava skončí, zůstane Berlíňanům nádherný park.
11. července 2017

Největším letošním lákadlem Berlína není pestrá asijská gastronomie, skvělé nákupy, ani nejrůznější...

Lisabon za hubičku. Nejlevnější metropole západu láká mladé

Lisabon se v posledních letech stává turistickým hitem.
12. června 2017

Lisabon je město nabité desítkami nejrůznějších atrakcí, od skvělého jídla a vína až po hudbu a...

Katedrála v Higuey: Betonová příšera, nebo nejkrásnější chrám světa?

Betonová kráska. Slavná katedrála ve městě Higüey
16. května 2017

Pro někoho je to příšera s fasádou připomínající vojenský bunkr, podle jiných naopak krásná ukázka...

Nejlepší plakáty historie. Švýcarsko se chlubí turistickým marketingem

Ve Švýcarsku vymysleli zimní dovolenou. Stalo se tak v roce 1864.
10. května 2017

Nejen zboží, ale i země mají svůj marketing. V čele umění „prodat“ své přírodní krásy stálo vždy...

Zlatý důl jménem Gaudí. Milovníci umění musí v Barceloně tvrdě platit

Chrám Sagrada Família
1. května 2017

Za návštěvu památek geniálního španělského architekta zaplatíte v Barceloně majlant. Rok od roku...

Továrna na lososy. Jak se vyrábí mořská delikatesa pro střední Evropu

V jedné velké kruhové kleci žije zhruba 200 tisíc ryb.
12. dubna 2017

Třicet šest hodin. Právě za tuhle dobu dorazí chlazený filet lososa kamionem z Norska do Prahy,...

Přinuťte hvězdy mluvit. Astrologický klenot indického mahárádži

26. března 2017

Rádžasthánský vládce Džaj Singh II. byl jako náš Rudolf II. Bohatý mahárádža chtěl číst svůj osud...

Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

24. března 2017

Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či...

Parádní jarní lyžování. V Obereggenu si můžete užívat až do Velikonoc

3. března 2017

Přestože u vstupu na lanovku vedoucí na jednu z černých sjezdovek provokuje nápis „neexistují těžké...

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

1. března 2017

Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než...

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

21. února 2017

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice...

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16. února 2017

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie...

Jak se slaví Valentýn ve světě: v Arábii zákaz, na Filipínách svatba

14. února 2017

Nebudeme vás unavovat historií svátku všech zamilovaných a raději se podíváme do různých zemí. Ne...

Kde a jak bolí láska. Muzeum nevinnosti v Istanbulu je dílem génia

10. února 2017

Istanbulský vypravěčský génius a nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk blufuje. K...

Adrenalin ve Svatém Mořici. Jak se staví nejstarší bobová dráha světa

9. ledna 2017

Ledové koryto pro zazobané hazardéry, legendární bobová dráha či nejprudší sjezdovka na světě. Tři...

Parádní drinky pro silvestr. Kde je ochutnat a jak je připravit

31. prosince 2016

Přestože k silvestrovské půlnoci patří již tradičně bublinky, během večera se obvykle pije pivo či...

Gastronomická exotika v Praze: kde ochutnat brouky, kuřecí pařátky, žáby

26. prosince 2016

Vánočními svátky vás nejspíš provázela tradiční česká klasika, ale nyní možná přišel čas na...

Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem

24. prosince 2016

Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět...

Pět rad, jak si počínat při nákupu vína v supermarketu

22. prosince 2016

Jdete na večeři a chcete přinést prezent, ale nemáte čas zamířit do vinotéky. A tak nakonec...

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

21. prosince 2016

Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť...

Chleba v láhvi a sušený čert. Deset gastro lákadel z vánočního Salcburku

13. prosince 2016

Zatímco na české adventní trhy se chodí hlavně na svařák a trdelník, v rakouském Salcburku jsou...

O Vánocích na dva dny do plavek. Tropický ráj jen tři hodiny od Prahy

11. prosince 2016

Zatímco venku vládne mráz s teplotami pod bodem mrazu, uvnitř monstrózního hangáru s objemem pěti...

Levná libra udělala z vánočního Londýna cestovatelský hit

24. listopadu 2016

Adventní Londýn praská ve švech. Jeden z nejnižších kurzů libry v poslední době láká k předvánočním...

Jitrnice s lanýži a lanýžové dršťky. Drahé houby dobývají naší kuchyni

19. listopadu 2016

Milovníci dobrého jídla zažívají gastronomický vrchol roku. Před pár týdny začala lanýžová sezóna,...

Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

11. listopadu 2016

Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě....

Tisíc létajících kuchařů. Jak se vaří nejlepší catering do letadel

22. října 2016

Také láska k létání prochází žaludkem. Jenže proklaté hladolety přibývají. Naštěstí stále létá dost...

Vraťte nám naše ryby. Kam za nejlepšími rybími specialitami v Česku

15. října 2016

Každá druhá restaurace se dnes chlubí nabídkou čerstvých mořských ryb, naopak sladkovodní ryby z...

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9. října 2016

Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a...

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

2. října 2016

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě...

Berlínské sekáče: kupte levné vintage originály, které nemá nikdo jiný

28. září 2016

Tak pozor, tohle není žádná hrabárna. Berlínské vintage shopy připomínají spíše luxusní módní...

Milovník absintu a lehkých žen. Toulouse-Lautrec byl králem bohémů

20. září 2016

Téměř celý dospělý život strávil na pařížském Montmartru. Se svými kumpány vymetal jeden podnik za...

Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality

18. září 2016

Dlouhá léta to byla marnost nad marnost. Zatímco v Itálii či v Rakousku používá v létě a na podzim...

Kam se hrabou české food festivaly. Hitem Varšavy je night market

13. září 2016

Úžasná, lehce dekadentní atmosféra, desítky stánků s převážně asijskou kuchyní, bary pod širým...

Ženy, zpěv a pivíčko. „Malý Oktoberfest“ blízko hranic vás dostane

31. srpna 2016

Přelom srpna a září patří v jednom z nejstarších a nejkrásnějších měst na Dunaji pivu. Na kraji...