Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu
Marek Burza, redaktor iDNES.cz

Marek Burza

zkratka autora: bma

V počátcích své profesní kariéry se věnoval rozhlasovému zpravodajství, v dalších letech psal o bydlení se specializací na kuchyně a koupelny. V redakci magazínu Hobby pracuje od roku 2008.

Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

16.1.2017  0:00
Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost hořčici. Podívejte se i na další...  celý článek

Proč se seká rákosí v zimě? Pak poskytne lepší úkryt pro vzácné živočichy

14.1.2017  0:00
Rákosin v krajině v posledních letech významně ubylo a zhoršila se jejich kvalita, takže ubylo i prostoru pro drobné živočichy, kteří v něm žijí. Proto se ochránci snaží lokality, kde rákosí...  celý článek

Z garážového experimentu do škol jako pomůcka pro dětské nadšence

13.1.2017  0:00
V roce 2016 postavil Gabe Benz pomocí 3D tiskárny první robotické rameno na bázi minipočítače Arduino Uno. Když tuto verzi objevili učitelé, byli nadšeni a vyprovokovali ho, aby experiment...  celý článek

Turecký kuchař ovládl sociální sítě. Lidi baví, jak se mazlí s masem

12.1.2017  0:00
Nusret Gokce byl původně řezníkem a odtud nepochybně pochází jeho láska k masu. Na instagramu ukazuje, jak jednoduše a elegantně lze s masem pracovat – když se to umí. A už má 1,2 milionu...  celý článek

Češi s nákupem sněhových fréz čekají, až začne zima. Doufají, že nebude

10.1.2017  0:00
Sněhové frézy nejsou levné zboží a posledních pár zim bylo bídných. Proto se obchodníci už raději před sezonou příliš nepředzásobují. Nechtějí totiž riskovat, že budou mít sklady zaplněné zimní...  celý článek

Nejroztomilejší morče internetu sice zemřelo, ale už má následovníky

9.1.2017  0:00
Slávu dvouletého morčete Fuzzberty P. Jones stvořila grafická návrhářka Monica Wu z Kalifornie. Fuzzberta má na Instagramu skoro 150 tisíc sledujících, kteří každý den s napětím očekávají, s...  celý článek

Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

9.1.2017  0:00
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní...  celý článek

Když v zimě vstupujete na trávník, promění se jako rozmražená jahoda

6.1.2017  0:00
Jako se ze zmražené jahody stane po vyndání z mrazničky nechutná kejda, stejně se bude chovat travní hmota. Bude trvat týdny, než se vzpamatuje a zregeneruje.  celý článek

Hořčice versus kečup, hranolky proti kaši. Vyberte, co máte nejraději

5.1.2017  0:00
Stravovací návyky se liší člověk od člověka, rodina od rodiny. Vyberte své oblíbené jídlo, přílohu nebo dochucovadlo. Jsme zvědaví, čemu dáváte přednost.   celý článek

Už čtyřiadvacet let stavějí lego. Utratili za něj desetitisíce

4.1.2017  0:00
Rodinný “sport“ začal před 24 lety, kdy začal Mike Addis a jeho manželka Catherine stavět na Vánoce první sochu z lega pro své děti. Nakonec se z toho stala rodinná tradice, která se z...  celý článek

V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

3.1.2017  0:00
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.  celý článek

VIDEO: Sázejí na chlebovou kůrku, nechávají těsto zrát v lednici

28.12.2016  0:00
Pekař Aleš Karpíšek začal chleba péct v pizzerii v klasické peci. Ale pak dostal příležitost šéfovat pekárnu, která je součástí restaurace Eska v pražském Karlíně a která je součástí sítí...  celý článek

VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky

24.12.2016  0:00
Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan...  celý článek

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

22.12.2016  0:00
Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen...  celý článek

Stačí kliknout a zdarma naplníte misku opuštěným zvířatům v útulku

21.12.2016  0:00
Projekt Click and Feed si nehraje na prevenci, aby se zbytečně neplnily útulky pro psy a kočky. Spíš se pokouší podpořit stávající útulky a pomoci jim s krmením. Ve spolupráci s velkým výrobcem...  celý článek

Nekonečné puzzle nemají strany, napodobují nekonečný vesmírný prostor

20.12.2016  0:00
Infinity Galaxy Puzzle si hrají s prostorem a designem, základním motivem je vesmírný prostor. Skládat můžete z kterékoliv strany a vždycky vyjde něco jiného, přesto dílky do sebe zapadají.  celý článek

Ve Finsku vymysleli chilli vestu pro psy. Ubrání je proti vlkům

19.12.2016  0:00
Ve finském Nurmes mají problém. Volně žijící vlci napadají domácí mazlíčky, hlavně psy. Finové proto vymysleli speciální vesty naplněné chilli práškem, který se při napadení rozstříkne do okolí...  celý článek

Stromeček z lesa si jen tak neuříznete, jednodušší je zajít na plantáž

17.12.2016  0:00
Romantické vzpomínky, kdy jste si před Štědrým dnem zašli do lesa a uřízli vánoční stromeček, patří už jenom do filmů pro pamětníky. Dnes si stromek možná uříznete jen na plantážích...  celý článek

V anketě Grand restaurant letos vyhrál Paulusův michelinský Alcron

15.12.2016  13:07
V absolutním pořadí zvítězila restaurace Alcron Radisson Blu Alcron Hotel, druhá byla Terasa U Zlaté studně a třetí restaurace Bellevue. V žebříčku nejlepších deseti se mimo jiní objevily i...  celý článek

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

14.12.2016  0:00
Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na...  celý článek

Třetina úsporek podle průzkumu skončila na skládce místo v boxech

13.12.2016  0:00
Češi začali v domácnostech více svítit a snaží se vytvořit lepší světelné podmínky: kupují si více svítidel a zkoušejí nové typy osvětlení. Z podzimního průzkumu společnosti Ekolamp mezi 1208...  celý článek

Mazlíček pod stromeček: dvojnásob platí dvakrát měř, jednou řež

12.12.2016  0:00
Děti si často přejí najít pod vánočním stromečkem domácí zvíře, nejčastěji psa nebo kočku. Než se pro takový dárek rozhodnete, měli byste vše důkladně zvážit. Ukvapená předvánoční rozhodnutí...  celý článek

Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

10.12.2016  0:00
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta na másle, palačinku jako přílohu...  celý článek

Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

9.12.2016  0:00
Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale pokud bydlíte ve starším panelovém...  celý článek

Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

30.11.2016  0:00, aktualizováno  8.12 13:55
Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete vyhrát jednu z kavkazských jedlí...  celý článek

VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

8.12.2016  0:00
Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak si v kuchyni při úpravě ryby...  celý článek

Šest zásad rozumného vytápění, aby vás účet za sezonu nepřekvapil

6.12.2016  0:00
Na velké investice na změny systému vytápění už není čas, nová okna už teď v mrazu asi kupovat nebudete a zateplovat fasádu také ne. Přesto lze při dodržení několika zásad udržet účet za topení...  celý článek

Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

5.12.2016  0:00
Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to také, ale je třeba si uvědomit, že...  celý článek

Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

3.12.2016  0:00
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní kuchařky na Playtvak.cz uvaří...  celý článek

PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

1.12.2016  0:00
Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde ho sehnat? Na obvyklých místech u...  celý článek

VIDEO: Pec na sporák upeče pizzu skoro stejně rychle jako v restauraci

29.11.2016  0:00
Problémem domácího pečení pizzy je (ne)výkonnost běžných elektrických trub, které obvykle dosahují teploty maximálně 250 °C. U profesionálních elektrických pizzatrub se obvykle pohybují do 450...  celý článek

Konec psích hovínek na chodníku? Vymysleli váček, který se věší na ohon

28.11.2016  0:00
Váček se sponou Piqapoo před procházkou pověsíte psovi pod ohon a už se nemusíte zabývat sběrem exkrementů během procházky. Projekt už teď dvojnásobně překročil na serveru Kickstarter.com...  celý článek

Nechcete na Vánoce kapra? Zkuste marinovaného lososa, jak ho neznáte

26.11.2016  0:00
Lidí, kteří na Vánoce nahrazují českého kapra lososem, stále přibývá. Petr Vlásek z restaurace AvantGarde na Playtvak.cz ukáže, jak jej připravit netradičně marinovaného v citrusech s opečenými...  celý článek

Krmítko pro ptáky postavte klidně teď, ale s krmením ještě počkejte

25.11.2016  0:00
Krmit přes zimu ptáčky je sice chvályhodné, ale ne vždy vhodné. Během teplé zimy zůstává pro ptáky v přírodě dostatek potravy, a tak ke krmení není důvod. Krmit byste měli až tehdy, když teploty...  celý článek

Rybáři sepsali petici za záchranu candátů. Svaz tvrdí, že tomu nerozumějí

24.11.2016  0:00
Rybáři bojující za záchranu candátů na Lipně předali petici obsahující přes 1 100 podpisů odpovědným místům včetně Jihočeskému rybářského svazu. Ten vydal prohlášení, že ničemu nerozumějí a že...  celý článek

Pálení listí není zákonem zakázané, ale obce jej mohou regulovat podle svého

22.11.2016  0:00
Pálení listí, klestí a dalšího odpadu každoročně rozděluje občany na dvě nesmiřitelné skupiny: paliče a kompostovače. Je vůbec pálení listí legální? Neodporuje legislativě, ale obce ho mohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.