Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Libor Budinský

externí redaktor (zkratka autora: bud)

Novinář Libor Budinský (1967) se cestování věnuje již patnáct let. Na kole projel řadu evropských zemí, s batohem se toulá po Asii, která patří mezi jeho nejoblíbenější destinace. Nikdy nezapomene na českou hospodu v české vesnici v rumunském Banátu, na pečení chleba přímo v písku na Sahaře a trek kolem himalájských Anapurn. Ze svých cest napsal dvě knihy: Svět na dosah a Srí Lanka - nejkrásnější ostrov světa.

Labužníci mají nový hit, svět dobývají oranžová vína. Kde je pořídit?

Typická podoba oranžového vína. Ani se nechce věřit, že takové víno je možné...
27. srpna 2016

Dlouhá léta se vína dělila pouze na bílá a červená. Pak přišla do módy vína růžová a nakonec,...

Nikdo neví kdy, ale bude. Nepálská Pokhara čeká na pohromu

Z Pokhary jsou vidět nádherné vrcholky himálajských velikánů.
16. srpna 2016

Druhé největší město Nepálu slouží jako příjemné a klidné letovisko, kde nabírají síly turisté i...

Hrdost si Poláci vybojovali sebevraždou. Začala 1. srpna v pět odpoledne

V Muzeu varšavského povstání jsou vystaveny stovky dobových fotografií.
1. srpna 2016

Poláci mají velké sebevědomí, jsou hrdí a jen neradi ohnou hlavu. Za to vděčí mimo jiné také...

Když malují vrazi a blázni. Vítejte v uměleckém světě Art Brut

Světová legenda stylu Art Brut Miroslav Tichý z Kyjova s fotoaparátem
26. července 2016

Roky končily „čmáraniny“ duševně chorých v koši či v šuplících lékařů. Jenže pak se objevil Jean...

Skutečnou perlou Amsterdamu je nejkrásnější kino na světě

Kino získalo název po svém zakladateli, polském přistěhovalci Abrahamu...
21. července 2016

Když letos na jaře v Amsterdamu začaly oslavy stého výročí založení unikátní architektonické školy,...

Přituhuje. Hongkong bojuje s Čínou za svobodu, ale ztrácí dech

Přestože je Hongkong známý jako město mrakodrapů, v jeho okolí je poměrně hodně...
19. července 2016

Kosmopolitní megapole Hongkong patří společně se Singapurem k nejsvobodnějším místům v Asii....

Na návštěvě u Chaplina. Tulákovo muzeum je novým hitem Švýcarska

Americký sen. Chudý chlapec z Londýna se stal jednou z největších filmových...
2. července 2016

Pro celé Švýcarsko je to událost roku. Čtyřicet let po smrti jedné z největších filmových hvězd,...

Stará dobrá Francie jako z filmů. A turisté tu skoro nejsou

Zákon zachování energie platí i pro cyklistiku. Po dlouhém a náročném stoupání...
20. června 2016

I když překrásný kraj Auvergne leží v samotném srdci Francie, mimo Francouzů tento kout země skoro...

Prověřený tip od čtenářů na dovolenou u Baltu: polský poloostrov Hel

6. června 2016

Když jsme nedávno psali, že se Češi po letech dovolených na jihu Evropy vracejí k Baltu, řada...

Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

21. května 2016

Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak...

Paříž má Monu Lisu, Drážďany Rafaelovu madonu. Jaké poklady nabízí Praha

18. května 2016

Do Amsterdamu se jezdí za Rembrandtem, do Paříže za Monou Lisou, do Drážďan za Rafaelovou...

Za sexem do cabanas. Vysoká škola nevěry v katolickém Karibiku

2. května 2016

Tak tohle hned tak někde nemají. V katolické Dominikánské republice vymysleli funkční systém, který...

Šlapej a zobej. Cyklosafari za největšími dobrotami Berlína

18. dubna 2016

Berlín je poslední desetiletí takzvaně „in“, to už vědí všichni, kdo cestují po Evropě. Jedním z...

Bílé zlato je tady. Kde u nás ochutnat nejlepší chřestové speciality?

12. dubna 2016

Chřestová mánie, které již dávno podlehla řada evropských národů, dorazila také do Česka. Od...

Z Louže do Šatlavy. Hledáme nejlepší hospody Českého Krumlova

5. dubna 2016

Nejkrásnějším a nejzachovalejším historickým městem střední Evropy se od března do listopadu valí...

Nejkrvavější silnice světa. Indie hlásí 140 tisíc mrtvých za rok

30. března 2016

V Indii každý den zahyne na silnicích kolem 380 lidí, což je stejné, jako kdyby se zřítil obří...

Gastronomické velikonoční trendy. Tipy, co ochutnat o svátcích

26. března 2016

Je to sice brutální, ale sakramentsky dobré. V čase kolem Velikonoc přichází čas mléčných kůzlátek...

Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

21. března 2016

Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je...

Přežít, to bylo heslem na Islandu. Proto drsná gastronomie až šokuje

7. března 2016

Island představoval vždycky tak trochu jinou Evropu. Nádherný ostrov ztracený uprostřed Atlantiku...

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

2. března 2016

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je...

Zahrady i vesnice plující na jezeře. Turistický klenot Barmy

29. února 2016

Čtyři městečka, desítky vesnic a téměř sto tisíc lidí. Horské jezero Inle a jeho okolí je jednou z...

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

24. února 2016

Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem...

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

18. února 2016

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se...

Zabijácké thajské polévky. Jak propadnout závislosti na pálivé chuti

8. února 2016

Po čele vám stékají čůrky potu, pusa hoří jako v plamenech, ale nepřestáváte jíst. Pálivá chuť vás...

V kozím chlívku či pod hladinou jezera. Tak trochu jiné hotely

1. února 2016

Odlišit se za každou cenu. Vymyslet něco, co tu ještě nebylo. Udála se ve vašem domě krvavá vražda?...

Díky za falafel, hummus a kuskus. V arabské kuchyni si Evropa libuje

25. ledna 2016

Gurmáni se slova arab nebojí a už léta si pochvalují fantastické zpestření fastfoodové kulinární...

Fish&chips: britský jídelní fenomén, který začíná dobývat i Česko

14. ledna 2016

Zatímco Amerika má svůj burger a arabský svět nejrůznější kebaby, Británie dala světu smaženou rybu...

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

8. ledna 2016

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v...

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

31. prosince 2015

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho...

Jedna z nejbizarnějších sbírek světa. Prohlédněte si muzeum penisů

28. prosince 2015

Zapomeňte na Björk, termální prameny či steak z velryby. Největší atrakcí Reykjavíku je muzeum...

Česká vánoční večeře je nuda. V Evropě si užívají i 12 chodů

24. prosince 2015

Češi se při vánočním hodování odbývají. Důležité je rychle sníst slavnostní večeři, aby zůstalo...

Hadi, ještěrky i libové selátko. Co vám kde zapíchnou k večeři

14. prosince 2015

Při objednávce steaku si jen málokdo vybaví obraz celé krávy. Špinavou práci za nás udělají řezníci...

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

8. prosince 2015

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou...

Desítky zastávek, stovky lodí. Jak funguje lodní metro v Bangkoku

6. prosince 2015

Rušná řeka králů Chao Phraya byla vždy životně důležitou tepnou hlavního města Thajska. Desítky...

Ztracený ráj La Digue. Za troubícími želvami a nejhezčí pláží Seychel

24. listopadu 2015

Tady se zastavil čas. Maličký ostrov La Digue je určený pro fajnšmekry. Přestože na délku měří jen...

Zajíc na švestkách a jelen s lanýži. Kam na nejlepší zvěřinu v Česku

23. listopadu 2015

Takové kulinární bohatství hned tak nenajdete. V našich lesích se prohánějí srnky a jeleni, pole...