Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hana Večerková

Na tavené sýry při hubnutí raději zapomeňte

11. května 2007

Kdo hubne, měl by přijímat hodně bílkovin, protože působí jako skvělý tlumič hladu. Nejvíc jich...

Pribináček má šestkrát víc kalorií než jogurt

4. května 2007

Jogurty jsou výbornou volbou pro toho, kdo chce zhubnout. I v oddělení mléčných výrobků však...

Uzeniny při hubnutí? Naprostá většina se nehodí

20. dubna 2007

Kdo si nedovede představit večeři bez párků, salámu či klobásy, těžko se jich vzdává, když mu lékař...

Muškát: vína s vůní květin

23. března 2007

Je to tak trochu nesmysl. Všechna vína mají aroma, všechna jsou tedy aromatická. Některá však mají...

Muškát moravský: velké zklamání

23. března 2007

Moravští vinaři nebudou mít radost. Muškát moravský jako odrůda v testu MF DNES téměř propadl....

V uzenáčích se listerie neskrývala

9. března 2007

Když test uzených lososů (23. února) odhalil v jednom ze vzorků listerie a následné kontroly...

Tučné ryby mají blahodárný vliv na zdraví

9. března 2007

Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči, říká se u nás malým dětem. V přímořských zemích děti...

Většina lososů pochází z farmových chovů

23. února 2007

Losos je obdivuhodná ryba. Narodí se v řece, většinu života stráví v moři, ale v dospělosti se...

I pochoutka jako losos může být nebezpečná

23. února 2007

Uzený losos je bezesporu delikatesa. Když se povede. Ale pokud ne, může to být riziková lahůdka...

Některé kontaminanty jsou vysoce toxické

9. února 2007

V potravinách se občas vyskytují látky, které by v nich být neměly, protože škodí zdraví. Některé...

Listerie je záludná, skrývá se i v lososu

9. února 2007

Test lososů, který připravujeme, už přinesl překvapení. Jeden uzený losos z jedenácti vzorků, které...

MF DNES: Listerie se v Česku objevila i v rybách

9. února 2007

Po sýrech, lahůdkových salátech a paštikách se nebezpečné listerie objevily i v dalším druhu...

Šumivé víno je stále lepší

22. prosince 2006

Máme dobrou zprávu pro všechny milovníky bublinek. Kvalita šumivých vín je rok od roku lepší. MF...

Žádné testované oříšky nebyly karcinogenní

8. prosince 2006

Vánoce jsou časem ořechů a oříšků. Ty jsou sice zdravé, ale také v sobě skrývají nebezpečí v podobě...

Špatné skladování může zhoršit chuť vína

1. prosince 2006

Šest měsíců na světle a v teplíčku a původně slušné víno se nedá pít. Unikátní test MF DNES v praxi...

Vysoká cena vína není zárukou kvality

1. prosince 2006

Před žádným jiným regálem nejsou zákazníci hypermarketů tak bezradní jako u vína. Stačí si občas...

Mléko je v Česku až na výjimky výborné

6. října 2006

Čerstvé, nebo trvanlivé? Většina zákazníků dává přednost mléku z kartonu, které vydrží několik...

Trvanlivé mléko: Žádná chemie v tom není

6. října 2006

Na obale mléka najdete spoustu informací, ale zaručeně žádné konzervační látky. Třebaže si hodně...

Nejlepší chleba dělají velké pekárny

29. září 2006

Jeden bochník je pěkně klenutý, má nadýchanou vláčnou střídku a příjemně navinulou chuť. Druhý...

Tmavý chléb? Může být i přibarvený

29. září 2006

Patříte k těm, kteří si myslí, že čím tmavší chleba, tím zdravější, protože předpokládáte, že tmavý...

Šunky: Téměř polovina by neprošla

22. září 2006

Jaké jsou vepřové šunky, které si kupujeme v hypermarketech? Odpověď přináší test MF DNES, který...

Nejlepší je šunka s černými kopýtky

22. září 2006

Nejcennější maso z vepře je kýta. Z té se dělá nejoblíbenější masný výrobek -šunka. Ta může mít...

Margaríny jsou lepší než v minulosti

15. září 2006

Jaké jsou tuky, které si každé ráno mažeme na chleba? Jsou lepší margaríny, nebo jejich směsi s...

Kvalitní voda nemusí být jen ta balená, říká odborník

8. září 2006

Balená, nebo vodovodní? Kdy pít vodu z kohoutku a kdy si kupovat vodu v lahvi? "V místech, která...

Burčák: nenechte se napálit

25. srpna 2006

O tohle "víno na půl cesty" je v posledních letech tak velký zájem, že se na něm snaží přiživit...

Moravské sauvignony mohou směle konkurovat světu

25. srpna 2006

"Moc se mi líbily, všechny mají osobitost," tak zhodnotil soutěžní veltlíny jeden z porotců...

Veltlíny výborně slouží zdraví

25. srpna 2006

Veltlínské zelené, druhá nejrozšířenější odrůda u nás, je v posledních letech tak trochu popelkou....

Výrobci mohou barvivem zakrývat nedostatky

4. srpna 2006

Barviva v potravinách nemají nejlepší pověst. Je jim přičítáno, že vyvolávají alergie, nebo dokonce...

S některými barvivy se musí opatrně, jsou jedovatá

4. srpna 2006

Některá potravinová barviva jsou naprosto "nevinná", jiná přinejmenším problematická, protože na ně...

Bílá cuvée nepřinesla nadšení ani zklamání

28. července 2006

Směsky vín nemají na českém trhu dobrou pověst, doba šílených cechovních pohárů a sklepmistrů ještě...

Petr Fejk: Jsem spíš brutální piják

28. července 2006

Ředitel Zoologické zahrady v Praze Petr Fejk má víno rád, ale netají se tím, že není žádný znalec....

Kvalitní špekáčky mohou zmizet z trhu

7. července 2006

Ministerstvo zemědělství se chystá změnit vyhlášku, kterou před třemi lety zpřísnilo výrobu...

První konzerva: může za to Napoleon

30. června 2006

Napoleon Bonaparte v roce 1795 nabídl odměnu 12 000 franků tomu, kdo najde způsob, jak uchovat...

Konzervy: někdy spíš kaše než maso

30. června 2006

Představte si, že v regálu jsou vedle sebe dvě konzervy vepřového. Jedna se jmenuje Vepřové maso ve...

Letní abeceda: Potraviny na vašem talíři od A do Z

23. června 2006

V létě nikdo nemá chuť se stravovat jako po celý rok. Komu by se chtělo stát u plotny a vyvařovat,...

Jogurtové drinky: Co jsou zač a jak chutnají?

23. června 2006

V obchodech se vedle mlék, kefírů a jogurtů v poslední době objevuje stále víc všelijakých lahviček...